ROK 2013

Poslední akcí roku 2013 byl Silvestrovsko - novoroční ohňostroj na rozcestí k Velenovu. Video z ohňostroje zde ...

Fotografie i video pořídili Veronika a Petr Přikrylovi. Foto bylo též použito v záhlaví webu.

 

Můžete si prohlédnout co dokáže vykouzlit příroda. Okolí Valchova fotografoval ing. Jiří Dokoupil. Fotografie byly také použity v záhlaví webu.

 

Jak se vydařilo silvestrovské bruslení 31. 12. 2013?

 

Ve čtvrtek 19. 12. 2013 se sešli valchovští u kaple sv. Petra a Pavla, aby vyslechli koledy, které si pro ně nacvičily děti z místní mateřské školy a školní družiny.

 

Posezení u vína v pátek 6. 12. 2013 si užilo přes 60 lidí. Jen nehrála cimbálovka, ale uskupení basa, harmonika a housle, k tanci, ke kterému v závěru večera také došlo, se však hodila, takto zvolená muzika, lépe.

 

Příchod Mikuláše s anděly a proslulými valchovskými čerty zažilo u kaple sv. Petra a Pavla přes 200 lidí. Hodné děti dostaly balíček, všichni potom čaj s kapkou něčeho na zahřátí.

 

Víkend 30. 11. a 1. 12. 2013 byl věnován tradicím a tvoření. V sobotu proběhla obecní zabíjačka a v neděli VII. Adventní rukodělná dílna a velký jarmark řemesel. Akce se velmi vydařila, přišlo mnoho návštěvníků domácích i přespolních. Děkujeme všem za pomoc.

 

V neděli 24. 11. 2013 byli přivítáni mezi občany Valchova čtyři děti narozené v naší obci v roce 2013. Toníček Janků, Emička Gašičová, Ivetka Trnečková a Kubíček Dokoupil se pokolébali ve "vítací" kolébce a dostali pěkné dárky. Fotografie si můžete prohlédnout zde ...

 

Honební společenství Valchov uspořádalo v sobotu 16. 11. 2013 tradiční hon na drobnou zvěř. Zahájení proběhlo v klubovně ve Valchově, poslední leč potom v Ludíkově. Honu se zúčastnilo 26 střelců, 15 honců a 6 loveckých psů. Připraveno bylo 5 lečí, nepodařilo se však ulovit žádnou povolenou zvěř.

 

Cestu za pohádkou s lampiony v pátek 1. 11. 2013 absolvovalo od školky na hřiště přes 150 lidí. Zastavení u Mařenky s Jeníčkem a v perníkové chaloupce s luxusní Ježibabou a dědkem bylo více než půvabné. Na hřišti pak na všechny čekal teplý párek, čaj, punč či jiná laskomina u táboráku. Děkujeme školce za uspořádání a mooooc dobré perníčky (pokusíme se uveřejnit recept), TJ Sokol za přípravu občerstvení a zázemí na hřišti, Petru Přikrylovi za část fotografií (po tmě se opravdu špatně fotí, chce to výbavu a zkušenosti) a obci Valchov, že to skoro všechno zaplatila :-).

 

V neděli 27. 10. 2013 u nás hostoval divadelní spolek Nahoď z Vranové. Zahráli dvě úsměvné jednoaktovky A. P. Čechova - Medvěd a Námluvy. Jejich herecký výkon nadchnul 57 diváků, kterým se představení velmi líbilo. Divadelníci ukázali, že umí a navíc jsou báječná parta.

 

V rámci letošního projektu ve valchovské knihovně "Vydejme se za humna" navštívilo 11. 10. 2013 třináct zájemců tiskárnu Centa v Brně. Exkurzi jsme nazvali "Jak se rodí kniha". Cestovali jsme IDS. Tiskárnou a celým jejím provozem nás provedla paní ing. Andrea Šedajová. Z jejího poutavého výkladu a nesmírného nadšení byla znát její láska k práci a to, že všemu velmi dobře rozumí. Exkurzi nám tiskárna Centa zajistila úplně zdarma. Moc děkujeme. Cestovné bylo hrazeno z projektu. Nakonec unavení účastníci poznávací exkurze doplnili energii obědem v restauraci KFC a šťastně se vrátili domů.

 

Drakiáda 2. 10. 2013

 

Valchovský Drtič - Maraton 50 se jel 14. 9. 2013.

 

Hasiči Valchov se v neděli 7. 7. 2013 na Memoriálu Miroslava Ošlejška ve Velenově umístili na pátém místě. Gratulujeme!

 

V pátek 5. 7. 2013 se vydalo 22 zájemců na exkurzi do Brna do Moravského zemského muzea Pavilonu Anthropos a na Špilberk. Cestovalo se autobusem, vlakem, tramvají a zejména děti si to patřičně užily. Úspěch měl mamut i vězení v podzemí hradu :-). 

 

Pouť ve Valchově 29. a 30. 6. 2013

 

Ukončení kroužku čtení před prázdninami 25. 6. 2013 bylo veselé, plné pohádek a zmrzliny. Každý malý čtenář si, jako odměnu za celoroční práci, odnesl pěknou knížku.

 

VALCHOVSKÁ SNĚŽKA - to je název 2. ročníku cyklistického výletu kluků z Valchova a jejich kamarádů.

 

Valchovští hasiči ve Strunkovicích nad Blanicí. 13. až 15. 6. 2013.

 

30 let Mateřské školy Valchov. Oslavy proběhly v pátek 14. 6. 2013.

 

 Holíkov 8. 6. 2013 – zapomenutá osada ležící asi 3 km od Valchova, která zanikla patrně katastroficky požárem na sklonku 15. nebo  na  začátku  16. století, v níž se dochovalo  asi  13 stop po staveních. To byl cíl cesty, na kterou jsme se vydali společně v  sobotu 8. června.  A kdo vlastně?  Přes 80 příznivců, valchovských občanů, rodičů s dětmi, v doprovodu myslivců s loveckými psy. Na Holíkově čekali ti, co připravovali občerstvení a později dorazili někteří zabloudivší. V cíli výšlapu se tak sešlo asi 100 lidí.

    První překážkou našeho putování byla část cesty  - rozbahněná díky rozmarům letošního počasí. Tuto jsme ale zdárně překonali a pokračovali směle dál. 

    „Jen nepotkat stádo divočáků, jak včera večer, když jsme procházeli trasu“, pomyslela jsem si. Naštěstí   se  tak nestalo a my mohli v klidu sledovat  krásnou  krajinu,  poslouchat  zajímavosti  ze života myslivců a nacházet věci a kuriozity (samozřejmě nastrčené), které do přírody rozhodně nepatří.

    Konečně v cíli – ale žádný oddych!  Už na nás čekají hry, soutěže a samozřejmě občerstvení.  Když jsme se všichni řádně posilnili, čekalo na děti další dobrodružství – hledání pokladu.  Ty se do něho pustily opravdu s velikou vervou a jejich úsilí se vyplatilo. Obrovský džbán s mincemi, drahokamy i pamlsky našel jeden šťastný objevitel (Lukášek Konečný s maminkou). Žádné z dětí však nepřišlo zkrátka, vždyť nad spravedlivým rozdělením pokladu bděl samotný duch Holíkova, jak stálo na testamentu u pokladu…

    Děkujeme tímto všem, kteří se podíleli na uskutečnění této  akce  -  organizacím: Knihovně Valchov, Honebnímu společenstvu Valchov, TJ Sokol Valchov, Obci Valchov a společnosti MP LESY za zapůjčení chaty.

     Lenka, Renatka a Klárka         (knihovna)                      Co bylo v Regionpressu...

 

Posezení Nad obecními kronikami II. se uskutečnilo v úterý 28. 5. 2013. Poslechnout si něco z historie Valchova přišlo 18 lidí a děkujeme kronikářce paní Pavle Vítové.

 

Valchovští hasiči se na soutěži v požárním sportu 25. 5. 2013 umístili třetí.

 

Čarodějnice a stavění máje

V úterý 30. 4. 2013 vyrazilo asi 50 čarodějnic od Hlavinkového na hřiště v Borkách. Na cestu byly vybaveny košťaty a Leteckým průkazem. Průvod prošel celou obcí, na hřišti pak následovaly soutěže, pálení čarodějnice, občerstvení. Každá kouzelná bytost obdržela certifikát. Na výletišti se současně stavěla májka. Akce měla veliký úspěch a všichni, kteří přišli, se výborně bavili. Děkujeme všem organizátorům i čarodějnicím :-).

 

V knihovně si udělali kroužek čtení trochu jinak.

 

Jak probíhá výsadba lesa můžete zjistit zde ...

 

Valchovský kameňák 20. 4. 2013 a vše o průběhu závodu.

 

Herna technických souvislostí Valchov :-).

 

Valchovští hrkáči Velikonoce 2013.

 

Možná tomu nebudete věřit, ale VI. velikonoční rukodělnou dílnou v neděli 24. 3. 2013 prošlo a domů si odneslo malovaná či jinak ozdobená vajíčka, perníčky, přáníčka, slepičky, zajíčky, sádrové kachle a jiné velikonoční ozdoby přes 80 návštěvníků.

 

Posezení při svíčkách na 2.Valchovské černé hodince 23. 3. 2013 se konalo při příležitosti akce Hodina Země. Co píše Deník ...

 

Na dobrodružnou plavbu po Atlantiku se ve středu 13. 3. 2013 s panem Hartlem a knihovnou vydalo 25 námořníků :-).

 

Vrátit do plesové atmosféry 16. Sportovního plesu se můžete na fotografiích v galerii. Ples byl perfektně připravený, domácí kuchyně výtečná, tombola skvostná, což potvrdilo svojí účastí přes 350 hostů. Díky patří organizátorům i sponzorům.

 

Ve čtvrtek 28. 2. 2013 jste se v knihovně mohli poučit a nebo zavzpomínat nad kronikami obce Valchov. Této zajímavé příležitosti využilo 33 občanů.

 

Při dětském maškarním karnevale byla plná sokolovna masek a kouzelných bytostí. I když (z důvodů sněhové kalamity) nepřijely slibované Tetiny, karnevalová atmosféra byla výtečná. Podívejte se na fotografie...

 

Valchovský ledopád. Podívejte se, co dokáže vykouzlit voda a mráz :-). 

 

Masopustní maškary   prošly obcí v sobotu 9. 2. 2013. Jak se vám líbí?

 

Velice vydařený IX. Myslivecký ples se konal 2. 2. 2013 v sále sokolovny. Výborná myslivecká kuchyně (7 druhů jídla a přes 700 porcí) a bohatá tombola nalákaly přes 300 návštěvníků. Děkujeme všem organizátorům, kteří se na zajištění náročné akce podíleli.

 

Závody na sněhu ve sjezdu na čemkoliv jste mohli navštívit v neděli 27. 1. 2013 od 14 hodin na kopci pod Vrdlovem. Jak se vydařily? Posuďte sami. Medaile i diplomy byly rozdány.  

 

Z besedy bratrů Filoušových o Banátu 23. 1. 2013 v knihovně.

 

Podívejte se jak se o víkendu 19. a 20. 1. 2013 podařilo nainstalovat a zprovoznit dětský lyžařský vlek vedle dětského hřiště u mateřské školy. Největší poděkování patří panu Pavlovi Ošmerovi, který celý vlek zakoupil, technicky doladil a dal zdarma k dispozici dětem z Valchova i okolí. Další velký dík patří Tomáši Fialovi, Milanu Paděrovi a Miroslavu Šromovi, kteří vlek postavili a uvedli do provozu. Celodenní práce v mrazivém počasí byla opravdu náročná. V neděli odpoledne se už některým dětem dařilo na lyžích :-). Zároveň děkujeme majitelům pozemků Polívkovým a Koudelkovým, že umožnili tuto atrakci na svých pozemcích postavit. Teď by to chtělo ještě o trochu více sněhu a můžeme pokračovat.

 

Šipkového turnaje Zimní valchovská šipka 12. 1. 2013, který pořádala Osvěžovna ve škole, se zúčastnilo 38 hráčů. Celkovým vítězem se stal Petr Šmída.

 

Tři králové koledovali po naší obci pro C haritu v neděli 6. 1. 2013. vybralo se 11 090,- Kč. Děkujeme!